O logo
o logo

BLOG

terug naar overzicht

Transparantie troef bij de bedrijven van Jean-Charles Wibo

Jean-Charles Wibo is eigenaar van de Vlassenroot Group, marktleider in XXL staalverwerking, met het Justitiepaleis van Antwerpen en de Erasmusbrug in Amsterdam als twee recente realisaties waar ze bij betrokken waren. Daarnaast is Wibo ook betrokken bij ROMI Laundry Solutions, HorecaServe Laundry Solutions en Dekeukelaere Laundry Solutions, drie industriële wasserijen gespecialiseerd in de verhuur en het onderhoud van hotel- en restaurantlinnen. Wibo is met deze bedrijven klant bij Odot (O.). Wij spraken met hem over zijn bedrijven en energie.

Van manager naar ondernemer

“Ik ben mijn carrière begonnen in het bankwezen. Later heb ik een eerste bedrijf overgenomen en ben ik zo met Vlassenroot in contact gekomen. Dat heb ik net voor falen overgenomen en over de jaren heen uitgebouwd naar een Europees bedrijf met drie vestigingen: in België, in Duitsland en in Polen,” begint Jean-Charles zijn verhaal.

In 2008 kregen ze het zwaar te verduren door de financiële crisis. Wibo: “Op drie weken tijd waren we 70% van onze omzet kwijt omdat onze klanten hun projecten on hold zetten. Toen ben ik gaan kijken hoe ik kon diversifiëren en ben ik van manager naar ondernemer gegroeid. En daar voel ik me nog steeds goed bij.”

Uitdagingen op energievlak

Zowel Vlassenroot als de wasserijgroep zijn bedrijven met een hoog energieverbruik. “Met Vlassenroot maken we grote metaalconstructies en in onze drie vestigingen van de wasserij ligt het energieverbruik ook hoog. In de wasserij heeft het stijgen van de energieprijzen zelfs een rechtstreekse impact op onze klanten. Als de energiekosten voor ons omhoog gaan, moeten we die doorrekenen aan onze klanten. De uitdaging is dus altijd om gas en elektriciteit aan een zo laag mogelijk tarief in te kopen en zo goed mogelijk te hedgen,” gaat Wibo verder. Iets dat ze niet alleen kunnen.

Transparantie als grootste troef

“Odot(O.) is als een geschenk uit de hemel geweest,” zegt Wibo zonder overdrijven. “Ze hebben eerst al onze energiecontracten geanalyseerd en zijn dan gaan kijken waar we op konden besparen. Odot(O.) heeft dat heel planmatig aangepakt en ons telkens in elke stap van het proces meegenomen, waardoor wij steeds op de hoogte waren van wat er stond te gebeuren.”

“Alles verloopt op een super transparante manier. Veel aankoopbedrijven nemen een commissie op de winst. Wat ik mooi vind bij Odot(O.) is dat zij werken met een flat fee en zelf geen commissie of percentage nemen op de winst die zij verkrijgen. En, het mag gezegd zijn, de flat fee die ze vragen is heel redelijk voor hetgeen dat ze doen en de doelstellingen die ze samen met ons beogen,” vult Wibo aan.

3 grote voordelen

Volgens Wibo is de samenwerking met Odot(O.) te vertalen in drie voordelen. “Eerst en vooral inzicht in de sector. Sinds wij met Odot(O.) werken heb ik geleerd hoe de sector werkt. Wat is de zuivere energiekost en wat is al de rest op mijn factuur? Wat met distributie en rechten? Die antwoorden heb ik gekregen,” zegt Wibo.

“Het tweede voordeel is dat we bepaalde kosten hebben kunnen drukken met Odot(O.),” gaat hij verder. Zo heeft Odot(O.) voor Vlassenroot en de wasserijgroep de marges doen dalen op de energiecontracten. “We kochten nochtans al gegroepeerd aan. Maar door hun kennis en verdere groepering besparen we alleen al op de marges 2,5 keer de kost van Odot(O.) uit. Daarnaast konden we met Odot(O.) de gasprijs vastklikken op de bodem voor 2020 voor Vlassenroot en de wasserijgroep, een prijs die we anders gemist zouden hebben.”

Vlassenroot heeft ook zonne-installaties die energie injecteren op het net. Daarvoor konden we de prijs laten stijgen met de variabele prijs in 2018, om op het topmoment in oktober de prijs vast te klikken voor 2019. Zo zorgt Odot (O.) dus niet alleen voor een daling van de kosten, maar helpen ze ons ook om zo optimaal mogelijk de eigen energie terug in de markt te zetten. 

Als derde voordeel haalt Wibo ‘vertrouwen’ aan: “Ik moet niet nadenken of er addertjes onder het gras zitten. Ze zijn eerlijk, transparant, het zijn geen commissiejagers. Ik voel me heel goed bij deze samenwerking, waar ook regelmatig contact is voor er beslissingen worden genomen.”

Samen naar de hotelsector

Jean-Charles Wibo is zo te spreken over de samenwerking en de voordelen, dat hij samen met Thomas Van Eeckhoudt, de CEO van ROMI Laundry Solutions en HorecaServe Laundry Solutions en Chris Elbers, CEO van Odot(O.) aan het bekijken is of ze met drie iets kunnen betekenen op grote schaal in de hotel- en wasserij-sector.

Binnenkort meer daarover in ons volgende interview met Thomas Van Eeckhoudt, CEO van ROMI Laundry Solutions en HorecaServe Laundry Solutions!