O logo
o logo

BLOG

terug naar overzicht

O. [Odot], de energie-expert van je bedrijf

Een persoonlijke energie-expert voor uw bedrijf? Dat is O. [Odot]. We laten het onze klant van het eerste uur, Group Van Loon (GVL), zelf vertellen!

Op het indrukwekkende bedrijfsterrein in Antwerpen maakt ATC, één van de bedrijven die deel uitmaakt van de Group Van Loon, tot 180 tanks per dag schoon. Hardwerkende tankcleaners, liters schoonmaakproducten en een ketel die stroom opwekt voor het schoonmaakproces, zijn er onmisbaar om de tanks weer spic en span en helemaal klaar te maken voor de volgende lading. De stoomketel, die ook stoom levert voor de opwarming van vloeistoffen in tanks, blijft een echte energievreter. JP Pernet, directielid bij Group Van Loon: "onze energiekosten (gas en elektriciteit) zijn een belangrijk deel van onze variabele kosten. Het is dus een kostenpost die we graag goed opvolgen!"

De familieonderneming is een onafhankelijke one stop shop voor logistieke en leasing bedrijven, actief in de sector van de tankcontainers. Zusterbedrijven zijn ATR (repair en depot), TVL (trucking), ATSL (all-inclusive services voor tankleasingbedrijven), GETS (repair en onderhoud van gas- en special tanks) en Gebroeders Raaphorst Transport die de truckingmarkt vanuit Moerdijk/Rotterdam bedient.

GVL stapt in de zomer van 2017 zelf naar O. [Odot]. JP: "wij hadden via de pers van hun model intelligent aankopen en hedgen gehoord en dat sprak ons aan. Op dat moment hadden we eens assetmanager in dienst, die de energiecontracten beheerde bij een challenger energieleverancier. Hij stak daar relatief veel tijd in. ATC is een grote energieverbruiker, maar we hebben niet de expertise in huis om energiecontracten optimaal te beheren.

Chris Elbers overtuigde ons eerst van het aankoopmodel. Het volledige aanbod was ook beter dan bij onze bestaande energieleverancier. De fee was billijk, de vaste vergoeding was interessanter. Het bleek een aanbod te zijn dat onze bestaande leverancier niet kon bieden. De energiekosten zijn uiteindelijk afhankelijk van de markt en de opportuniteiten die er zijn. In de afgelopen periode waren er twee waarop wij met onze cluster vastgeklikt werden. De prijzen op de verschillende energiemarkten kennen een grillig verloop, als energie-expert kan O. [Odot] die inschattingen beter maken dan wijzelf. Recent hebben we onze contracten dan ook verlengd."

Transparante inzichten, heldere management info

JP: "we hadden snel een klik met het O.-team, en dat vertrouwen groeide omdat ze regelmatig inhoudelijke toelichtingen gaven over onze contracten. Sinds kort krijgen we deze info ook digitaal via een nieuwsbrief. Die transparantie is belangrijk. Als directielid krijg ik zo inzicht in de energiekosten, ik weet waar we staan, en hoe we er gekomen zijn. De mensen van O. [Odot] bezorgen me een inschatting van wat we realistisch gezien mogen verwachten. Dat is belangrijke management info die ik in het directiecomité deel. We houden van samenwerken met bedrijven waarmee we een gemeenschappelijk doel delen. O. [Odot] zoekt grote energiegebruikers om te clusteren, dat kunnen wij bieden. En wij profiteren van hun nichekennis van de energiemarkt. Onze samenwerking is een hefboom voor beide bedrijven!"

O. [Odot] als vast partner

GVL trok O. [Odot] recent ook aan boord voor een haalbaarheidsstudie over zonnepanelen. De bedoeling is dat het bedrijf zijn energie (deels) zelf gaat opwekken. JP: "O. [Odot] heeft bewezen een betrouwbare partner te zijn, logisch dat wij hen betrekken bij deze stap. We bekijken terugverdientijden, welke daken zijn geschikt, welke installatie is opportuun? Ze begeleiden ons ook in de financiële aspecten via hun partner. Het is een complex project, daarom werken we samen met onze vaste partner waarvan we zeker zijn dat die over de nodige deskundigheid beschikt."

Ook ontdekken wat O. [Odot] voor uw bedrijf kan betekenen? Wij dat graag verduidelijken.

Maak nu een afspraak.

Neem ook eens een kijkje op de nieuwe website van Group Van Loon.